Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Ο Θοδωρής είναι Βιολόγος και ασχολείται επαγγελματικά με την επικοινωνία της επιστήμης και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Είναι διδάκτορας Γενετικής από το Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου. Εκπόνησε μεταδιδακτορική εργασία στο Ε.Κ.ΕΦ.Ε. “Δημόκριτος” στον κληρονομικό καρκίνο. Είναι υπότροφος του Ωνασείου και Εμπειρικίου Ιδρύματος.

Είναι Πρόεδρος και Συν-ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης “SciCo” (www.scico.gr), ο οποίος έχει στόχο την εκλαΐκευση της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων στο ευρύ κοινό. Ο Θοδωρής συνδιοργανώνει, συγγράφει και συμπαρουσιάζει τις εκπαιδευτικές θεατρικές παραστάσεις “Η Επιστήμη των Χριστουγέννων”, “Η Επιστήμη της Αγάπης”, “Η Επιστήμη της Οικολογίας” και “Η επιστήμη της διατροφής” οι οποίες παίζονται σε σχολεία και Δήμους όλης της χώρας. Έχει συν-σχεδιάσει με το Βρετανικό Συμβούλιο το πρόγραμμα “School-lab” (www.school-lab.org) μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης επικοινωνίας της επιστήμης στα σχολεία.

Το 2013 εισηγήθηκε και διοργάνωσε το πρώτο διαδραστικό συνέδριο εκλαΐκευσης της επιστήμης “TEDMED” στην Ελλάδα το οποίο στεγάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Θοδωρής έχει δώσει ομιλίες στο Ισραήλ, την Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Αυστραλία στις Η.Π.Α και στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2010 εκπαιδεύτηκε σε θέματα διαδραστικής διδασκαλίας των επιστημών στο Space Camp της NASA στις ΗΠΑ. To 2011 ήταν υποψήφιος από την Ελληνική αντιπροσωπεία της UNESCO για το Kalinga Science Popularizator Prize. Τον Αύγουστο του 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Al Gore για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για Climate Reality Project. Το Φθινόπωρο του 2012 παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ, στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Global Entrepreneurship Week τη SciCo ως καλή πρακτική κοινωνικής επιχείρησης στην Ελλάδα.

Από το 2011 είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του TEDxAthens. Είναι, επίσης, συνιδρυτής της Green Project (www.green-project.org) μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης η οποία έχει στόχο να αναδείξει τα σημεία πράσινου ενδιαφέροντος μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έχει συμμετάσχει και στα τρία οδοιπορικά της Green Project το Αθήνα-Πεκίνο το 2008, το Αθήνα-Cape Town το 2010 και το Αθήνα-Βόρειο Ακρωτήριο 2012 με αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων. Ο Θοδωρής έχει ταξιδέψει σε 68 χώρες και στον ελεύθερό του χρόνο συνθέτει μουσική στο πιάνο.

www.twitter.com/TheoAnagno
http://www.linkedin.com/in/theoanagnostopoulos
http://www.facebook.com/theo.anagnostopoulos.3